
Πλάτανος
Άνθη της πέτρας
Ανακαλύψτε ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι της Βορειοδυτικής Ναυπακτίας, στην πλαγιά του βουνού Αλωνάκι, σε υψόμετρο 850μ. υπό τη σκέπη ενός πυκνού δάσους με συστάδες έλατου και φυλλοβόλα δέντρα.
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ανακαλύψτε τα «άνθη της πέτρας» στον Πλάτανο Ναυπακτίας!
Ο Πλάτανος είναι ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι της ΒΔ Ναυπακτίας, στην πλαγιά του βουνού Αλωνάκι, σε υψόμετρο 850μ. υπό τη σκέπη ενός πυκνού δάσους με συστάδες έλατου και φυλλοβόλα δέντρα (φτελιές, αγριομηλιές, σφεντάμια, βελανιδιές κ.ά.), στην καρδιά της περιοχής των Κραβάρων.
Τα πετρόκτιστα διώροφα σπίτια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, η γραφική πλατεία με τον επιβλητικό ναό του Αγίου Νικολάου μαρτυρούν την ευμάρεια των κατοίκων του, ιδιαίτερα στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αι.
Εντυπωσιακά είναι τα λιθανάγλυφα «φυλαχτά» που κοσμούν τα σπίτια του Πλατάνου με προστατευτικό και αποτροπαϊκό ρόλο (δηλαδή χρησίμευαν στην αποτροπή του «κακού») που προέρχεται από τους αρχαίους χρόνους και αποτελεί πηγαία έκφραση του λαϊκού πολιτισμού. Αξίζει τον κόπο να σταθεί κανείς και να παρατηρήσει στην οικία Ροντήρη (σε μικρή απόσταση από την πλατεία του χωριού) το λιθανάγλυφο με παράσταση άντρα που κρατά κομμένο κεφάλι. Έκδηλη είναι η επιρροή εικονογραφικών κύκλων της ελληνικής επανάστασης του 1821 και έχει ερμηνευθεί ως σύμβολο ανδρείας. Πιθανή θεωρείται και η ταύτιση της μορφής με τον οπλαρχηγό της Ρούμελης Γεώργιο Καραϊσκάκη που έστησε το αρχηγείο του στα ιστορικά Ροντηρεϊκα την άνοιξη του 1825 &1826. Η δρακόμορφη μορφή με τον σταυρό στο κεφάλι στη γωνία του κτιρίου έχει επίσης φυλακτικό και αποτροπαϊκό χαρακτήρα ενώ τα δύο λιοντάρια στην κτητορική επιγραφή θεωρούνται σύμβολο ισχύος. Η παράσταση άνδρας – γυναίκας, στην αριστερή πλευρά της πόρτας πιθανόν είναι απεικόνιση του ζεύγους Ροντήρη που έκτισε το σπίτι το έτος 1847 και αποτελεί υπόμνηση οικογενειακής ευτυχίας.
Ανδρική μορφή που κρατά πιθανόν σπαθί υπάρχει και σε πλάκα εγκαινίων στην οικία Πρωτόπαππα (1877). Στην οικία Νικολάου Κουλοτούρου (Κολέττα) (κτίστηκε το 1840), κάθε άνοιγμα, θύρα ή παράθυρο προστατεύεται από φυλακτικά και αποτροπαϊκά σύμβολα (ανθρώπινη μορφή στο κέντρο του υπερθύρου, σταυρός, κυπαρίσσια κλπ.). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα λιθανάγλυφα που εντοπίζονται στον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Νικολάου πχ. Το δέντρο της ζωής και ο σταυρός θεωρούνται σύμβολα αθανασίας με φυλακτικό και αποτρεπτικο χαρακτήρα.
Αναντίρρητα η αυθεντικότητα της σχέσης του ανθρώπου με τον χώρο και τη φύση αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο σε κάθε βήμα του επισκέπτη στον Πλάτανο.
Η πρόσβαση στον Πλάτανο είναι δυνατή από τη Ναύπακτο (απέχει περίπου 50χλμ) μέσω Παλαιοπύργου-Σίμου-Ποκίστας και από το Αγρίνιο μέσω Θέρμου-Αχλαδοκάστρου. Απέχει περίπου 256 χλμ. Από την Αθήνα απέχει περίπου 256χλμ.
Προτάσεις ψυχαγωγίας και εστίασης
Σε ενδιαφέρει...
Sorry, we couldn’t find any posts. Please try a different search.
Sorry, we couldn’t find any posts. Please try a different search.