Γέφυρα Αρτοτίβας
Μοναδικό έργο τέχνης και πολιτισμού
Το γεφύρι στέκεται επιβλητικό, στο στενότερο σημείο του Εύηνου ποταμού, λίγο πριν τη συμβολή του με τον παραπόταμό του Κότσαλο, ανάμεσα σε δύο βραχώδεις και απότομους λόφους. Το γεφύρι λόγω της στρατηγικής του θέσης, είναι γνωστό σημείο διεξαγωγής σημαντικών μαχών κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του 1821.
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μοναδικό έργο τέχνης και πολιτισμού..!
Το γεφύρι της Αρτοτίβας (η «Καμάρα» ή το «Βενέτικο»), αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την οικονομία και την κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής. Εξυπηρετούσε τις ανάγκες επικοινωνίας της ορεινής ενδοχώρας (ορεινή Ναυπακτία, Ευρυτανία) με τον Θέρμο, τον κάμπο της Τριχωνίδας και το Μεσολόγγι. Υπάρχουν αναφορές στην αρχική κατασκευή του τον 15ο αιώνα επί ενετοκρατίας, ωστόσο η σημερινή του μορφή θεωρείται έργο ηπειρωτών ή ντόπιων μαστόρων του β μισού του 18ου αι.
Το γεφύρι στέκεται επιβλητικό, στο στενότερο σημείο του Εύηνου ποταμού, λίγο πριν τη συμβολή του με τον παραπόταμό του Κότσαλο, ανάμεσα σε δύο βραχώδεις και απότομους λόφους. Η ονομασία του οφείλεται στο κοντινό χωριό Αρτοτίβα (το σημερινό Αχλαδόκαστρο). Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα γεφύρια της Αιτωλοακαρνανίας, μονότοξο, λιθόκτιστο με ασβεστοκονίαμα και άνοιγμα τόξου 23,65 μ., με συνολικό μήκος 42 μ. Το οδόστρωμα, από τα δύο άκρα του ως την κορυφή, προχωρεί με κεκλιμένα πλατύσκαλα. Η τελική επίστρωση γίνεται με καλντερίμι επιμελώς κατασκευασμένο.
Το γεφύρι λόγω της στρατηγικής του θέσης, είναι γνωστό σημείο διεξαγωγής σημαντικών μαχών κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του 1821, αλλά και κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Από το εν λόγω γεφύρι πέρασαν οι 1.600 περίπου διασωθέντες από την ηρωική Έξοδό του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826), ακολουθώντας το μοναδικό, προς την ορεινή ενδοχώρα, μονοπάτι των αρχαίων Αιτωλών προς το χωριό Πλάτανος.
Πρόσβαση στο γεφύρι υπάρχει μέσω ενός δύσβατου χωματόδρομου, ακολουθώντας την διαδρομή Θέρμος – Αβαρίκος – Δοσούλα – Γέφυρα Αρτοτίβας είτε μέσω της διαδρομής Θέρμος – Κάτω Χρυσοβίτσα – Δοσούλα – Γέφυρα Αρτοτίβας, όπου υπάρχει αντίστοιχη σήμανση. Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να φτάσει μέσω του μονοπατιού που ξεκινά από την Κάτω Χρυσοβίτσα. Υπάρχει επίσης δυνατότητα πρόσβασης με πεζοπορία σε ελαφρώς κατηφορική πορεία από το χωριό Πλάτανος – Πωγωνιά – Άη Βλάσης – Λιναράκια που συνεχίζεται στη νότια όχθη του ποταμού Κότσαλου και φτάνει στο γεφύρι της Αρτοτίβας.
Όσοι επιθυμούν μια πιο εύκολη πρόσβαση στο ιστορικό γεφύρι θα πρέπει να μεταβούν στο χωριό Αχλαδόκαστρο, από όπου θα ακολουθήσουν πορεία 45 λεπτών σε μονοπάτι που έχει σημανθεί.
Προτάσεις ψυχαγωγίας και εστίασης
Σε ενδιαφέρει...
Sorry, we couldn’t find any posts. Please try a different search.
Sorry, we couldn’t find any posts. Please try a different search.