Αρχοντικό Σίμου
Παραδοσιακό κτίριο στη Σίμου Ναυπακτίας
Η Σίμου, ανέκαθεν κεφαλοχώρι (παλαιότερα έδρα του Δήμου Πυλήνης), είναι σκαρφαλωμένη στις ΝΔ υπώρειες του βουνού Καλπάκι. Θεωρείται το κατεξοχήν μαστοροχώρι της Ναυπακτίας και διακρίνεται για την αρχιτεκτονική των σπιτιών της.
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σημείο αναφοράς στη συλλογική μνήμη!
Η Σίμου, ανέκαθεν κεφαλοχώρι (παλαιότερα έδρα του Δήμου Πυλήνης), είναι σκαρφαλωμένη στις ΝΔ υπώρειες του βουνού Καλπάκι. Θεωρείται το κατεξοχήν μαστοροχώρι της Ναυπακτίας και διακρίνεται για την αρχιτεκτονική των σπιτιών της. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει το παραδοσιακό τριώροφο πετρόκτιστο κτίριο όπου στεγαζόταν το Δημαρχείο και σήμερα ανακατασκευάζεται για να δημιουργηθεί παραδοσιακός ξενώνας.
Κτίστηκε το 1900 από τον μεγαλέμπορο της περιοχής Θεόδωρο Ζ. Μαλάμη για κατοικία στον όροφο και εμπορικούς σκοπούς στο ισόγειο & υπόγειο. Έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο οίκημα και εντυπωσιάζει με την αρμονική διάρθρωση του όγκου, της πέτρας και των ανοιγμάτων. Στη Σίμου θα συναντήσετε πολλά ωραία πέτρινα σπίτια με καλοπελεκημένες πέτρες και ιδιαίτερα προσεγμένους ακρογωνιαίους λίθους, καλαίσθητα περβάζια και σε ορισμένες περιπτώσεις περίτεχνα σιδερένια μπαλκόνια. Ηπειρώτες μαστόροι εργάστηκαν στην κατασκευή του Ναού της Γεννήσεως της Θεοτόκου (1869) και στο κτίριο που λειτουργούσε παλαιότερα ως Δημοτικό Σχολείο (1899-1908). Η Σίμου ήταν ωστόσο γνωστή στην ευρύτερη περιοχή για τους ντόπιους κτιστάδες. Βγαίνοντας από το χωριό θα συναντήσετε την πετρόκτιστη Βρύση Λιοντάρι και σε μικρή απόσταση την Τρανή Βρύση όμορφα διαμορφωμένη από το δασαρχείο πετρόκτιστη με μικρό πετρογέφυρο. Σε μικρή απόστσταση βρίσκεται ο νερόμυλος του Γιαννιά Μπουλέ.
Πρόσβαση: Η Σίμου απέχει 33χλμ. από τη Ναύπακτο, από τη Θεσ/νίκη 505 χλμ. και την Αθήνα 239 χλμ.
Προτάσεις ψυχαγωγίας και εστίασης
Σε ενδιαφέρει...
Sorry, we couldn’t find any posts. Please try a different search.
Sorry, we couldn’t find any posts. Please try a different search.
[businessdirectory-region region=”Ελατού” ]