- Θρησκευτικός τουρισμός
Σε μικρή απόσταση από τη Ναύπακτο μπορεί κανείς να επισκεφτεί ιερές μονές και μοναστήρια έως και ασκητικά ιερά καταλύματα και ναούς.
Σε μικρή απόσταση από τη Ναύπακτο μπορεί κανείς να επισκεφτεί ιερές μονές και μοναστήρια έως και ασκητικά ιερά καταλύματα και ναούς.Στην περιοχή συναντάμε πληθώρα από εκκλησίες και εξωκλήσια με αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον, που μαρτυρούν την πλούσια θρησκευτική κληρονομιά και παράδοση της περιοχής.
Ξεκινώντας το οδοιπορικό από τη γυναικεία μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Βομβοκούς με ενδιαφέρουσες αγιογραφίες του 17ου αιώνα, προχωράμε στο νεότερο χρονολογικά μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πλατεία Ελάτου, κτισμένο το 1864 από Ηπειρώτες μάστορες, τη Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου και καταλήγει στην δυτική πλευρά του Δήμου Ναυπακτίας τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Παναξιώτισσας και το όρος Βαράσοβα, που κατά τη βυζαντινή εποχή ήταν το «Άγιο Όρος της Αιτωλίας» (λόγω του μεγάλου αριθμού μοναχών και ασκηταριών), με τη χαρακτηριστική εγκλείστρα του Αγίου Νικολάου σκαρφαλωμένη στα βράχια.
Χιλιάδες επισκέπτες και πιστούς προσελκύει κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, το Ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου και η περιφορά των Επιταφίων, σε ένα ξεχωριστό και κατανυκτικό υπερθέαμα που αποτελεί, για όσους το έχουν ζήσει από κοντά, μια εμπειρία ζωής. Το φλεγόμενο λιμάνι υποδέχεται τους δύο Επιτάφιος, με φόντο το κάστρο της πόλης με τις αναμμένες δάδες που είναι τοποθετημένες στις επάλξεις του.Η περιφορά των δύο επιταφίων του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής, γίνεται στους δρόμους της πόλης με πένθιμη μουσική υπόκρουση από τη Φιλαρμονική του δήμου. Η πομπή σταματά στο κέντρο του φλεγόμενου λιμανιού και μόλις αποχωρήσει, ο νυχτερινός ουρανός γεμίζει από πυροτεχνήματα.
Σημείο αναφοράς της περιοχής είναι και η μονή της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας (1456) κοντά στην Άνω Χώρα, η οποία θεωρείται η «Ιερά κιβωτός της Ναυπακτίας» με κειμήλια μεγάλης θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας. Εκεί φυλάσσεται η εικόνα της Θεοτόκου, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, καθώς και η λάρνακα με το δεξί χέρι του Αγίου Πολύκαρπου. Αξίζει να θαυμάσει κανείς το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι και τέμπλο (1847) όπου κυριαρχεί το σύμβολο της αμπέλου. Το μοναστήρι κοσμεί επίσης ο «Επιτάφιος», έργο τέχνης που κεντήθηκε το 1735 από την Μαριώρα.
Στα Κρυονέρια βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου (1805). Μετόχι της μονής είναι ο Προφήτης Ηλίας (1818) ενώ στον Πλάτανο υψώνεται επιβλητικός ο ναός του Αγίου Νικολάου (1846) με τα δυο πυργωτά καμπαναριά και μοναδικά κειμήλια.
Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Βομβοκούς βρίσκεται 10 χλμ. περίπου βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, σε μικρή απόσταση από την κοινότητα Βομβοκού. Με ιστορία τουλάχιστον 1.000 ετών, προσφέρει μία μαγευτική θέα καθώς είναι κτισμένο σε ορεινή και απόκρημνη περιοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το καθολικό της μονής. Η μαρμάρινη κτητορική επιγραφή ανάμεσα στα δύο γλυπτά μας πληροφορεί ότι ο ηγούμενος Αρσένιος ανακαίνισε εκ βάθρων το ναό το έτος 1695. Σήμερα το μοναστήρι είναι γυναικείο και οι λειτουργίες του είναι ιδιαίτερα κατανυκτικές. Οι μοναχές διατηρούν ένα αξιόλογο εργαστήρι βυζαντινής εικόνας και παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων.